Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 2 de 29
Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 3 de 29
Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 4 de 29
Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 5 de 29
Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 6 de 29
Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 7 de 29
Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 8 de 29
Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 9 de 29
Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 10 de 29
Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 11 de 29
Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 12 de 29
Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 13 de 29
Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 14 de 29
Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 15 de 29
Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 16 de 29
Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 17 de 29
Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 18 de 29
Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 19 de 29
Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 20 de 29
Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 21 de 29
Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 22 de 29
Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 23 de 29
Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 24 de 29
Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 25 de 29
Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 26 de 29
Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 27 de 29
Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 28 de 29
Public Library and Socio-cultural centre: Imagen 29 de 29

Public Library and Socio-cultural centre

This building, conceived with a hybrid use of Public Library and Socio-Cultural Center, is located in the seaside neighborhood of Javea, near the port. This is the reason why, after a process of architectural approach, it has been inspired by reasons related to the sea ... metal facade vibrates, has three dimensions and simulates movement, such as sea surface. The facade treatment, as a light metal skin that envelops the whole volume, aims to boost its weightlessness without touching the ground plane. It is a large box or floating cage, a huge metal fishing net as those in the nearby port.
The project addresses a dual program with a single compact volume of rectangular shape that uses all permitted parameters of local urban planning. There are three floors above the ground and a half-buried floor that gives access to the back yard where is located the main hall of the socio-cultural center. A perforation on the top floor generates an outside patio, breaking the uniformity of volume along with the lateral incision, which is the outside stairway of evacuation.
The ground floor opens to the outside through a glass enclosure to reach the entrance, sheltering the more public program and the room for children's activities. The uses of library are disposed at higher levels, with diffuse natural light through the outer skin, which gives a more private character for concentration on reading.
Two large interior voids connect the three main levels of the building, generating successive spaces with diagonal perspectives.
The metal skin has been specifically designed to ensure sun penetration through it during winter while avoiding solar gaining in summer. With this strategy, and also with other bioclimatic issues such us cross ventilation, biodynamic lighting, natural isolation, etc, the building has obtained the highest sustainable qualification.

Usamos cookies propias y de terceros para recopilar información que ayuda a optimizar su visita. Usted puede permitir su uso o rechazarlo. Más información.
Top